50 tinten wijzer

Ik heb er de laatste jaren vaak aan gedacht, de laatste maanden dikwijls ontkend en de laatste dagen meer en meer in berust.  Er is écht geen ontkomen meer aan. Vandaag word ik 50 jaar.  Ik ben de magische grens over gegaan.  Officieel begint daarmee de tweede helft van mijn leven, maar ook mijn tweede jeugd.  Vreemd gevoel :

50 jaar
5 decennia
600 maanden
2609 weken
18.263 dagen
438.312 uren
26.298.720 minuten
1.577.923.200 seconden

ben ik al op deze aarde.

FILOSOFISCHE TERUGBLIK

Enerzijds vind ik het ongelofelijk als je deze getallen zo onder mekaar ziet staan, anderzijds heel dankbaar dat ik deze mijlpaal mag bereiken.  Ik kan tevreden terug kijken.  Ik heb van het leven ongeveer gekregen wat ik ervan verwacht.  Soms viel het even tegen, soms bracht het veel geluk.  Altijd druk, het gaat zoals het gaat.

STRIJD TEGEN HET FYSIEKE VERVAL

Vijftig is het nieuwe 40, vrouwen van onze leeftijd zijn nog jong, we mogen er nog zijn, we hebben nog tonnen energie en goesting én we hebben de wijsheid in pacht.

Ik ben al weken bezig om dit mezelf helemaal in te prenten, kwestie van op mijn verjaardag niet aan eigenwaarde te verliezen. En net nu verklaart de Franse Auteur Yann Moix in de Franse editie van Marie-Claire dat vrouwen boven de 50 hem koud laten, ze zijn zelfs onzichtbaar voor hem. ‘Komaan, laat ons niet overdrijven, dat is gewoon te oud’; voegt hij er genadeloos aan toe.  Een lichaam van een 25-jarige is buitengewoon, dat van een 50-jarige is dat niet, volgens hem.  Gelukkig was ik niet de enige die verontwaardigd was, er volgde een heuse internetrel na deze respectloze uitspraak (zie dit artikel in HLN).

Wie zei ook weer dat echte schoonheid van binnen zit ?

Ik voel me 30, ik zie eruit als 40, maar heb de levenservaring van iemand van 50!

Dat het fysieke verval begonnen is al voor die verjaardag, zal wellicht geen enkele 50-jarige ontkennen. Met de volgende tips ben ik ondertussen al even aan de gang :

Leer leven met de rimpels

Dat vind ik persoonlijk niet zo moeilijk. Naast een goede basisverzorging, zou ik er geen geld of operatie voor over hebben om mezelf te illusie te geven dat je de strijd tegen de rimpels kan winnen. Hier tegen strijden kost alleen veel geld, tijd en energie en aanvaarden moet je het toch. Misschien is het anders voor mensen die met hun uiterlijk hun kost moeten verdienen. Maar aangezien ik mijn boterham verdien met wat er in mijn hoofd zit en niet met de buitenschil, til ik niet zo zwaar aan dat teken van ouderdom.

Laat de zwaartekracht zijn werk doen

Daarmee wil ik niet pleiten om het allemaal maar te laten hangen, maar perfect strak kan je het toch niet houden.  Dat is net zo als met de rimpels hierboven. Hoe sneller je het aanvaard, hoe minder energie je daar aan moet verspillen.

Begin een leesbril te dragen, maar laat het touwtje nog even achterwege

Afgelopen zomer, toen de letters wel echt sterk begonnen te dansen, toch eens een bezoek aan de oogarts gebracht. Na het ophalen van mijn op maat gemaakte leesbril, zag de wereld er weer helder uit. Ondertussen is iedereen, inclusief mezelf, al aan het zicht gewend. En de bril ben ik nog niet kwijt geraakt, dus ben nog even zoekende waarom velen toch met dat touwtje werken. Dat laat ik voorlopig nog even achterwege.

Ga meer en meer naar de kapper om grijze haren te verbergen

Grijze haren op jonge leeftijd zit in mijn familie in de genen. Dit proces is dus bij mij al een 10-tal jaren aan de gang. Voorlopig lukt het nog steeds om met een kleurshampoo dit verouderingsproces te camoufleren.

Maar weegt dit fysiek verval op, tegen alle extra levenswijsheid ? Het comfort om op ervaring terug te kunnen vallen (en dat op heel wat vlakken) en op die manier ook veel meer te kunnen relativeren, is voor mij toch ook pure luxe. Ze zeggen toch niet zomaar : verstand komt met de jaren!

Al bij al ben ik dus best tevreden en wellicht wordt vandaag een dag zoals vele anderen of er nu een 5 of een 4 of iets anders voor staat.

HART ONDER DE RIEM

Om deze blog af te sluiten en dit allemaal door te slikken met een goede fles champagne, nog een paar inspirerende 50 plus quotes. Een hart onder de riem voor elke 50 plusser én 40 plusser die met rassenschreden nadert.

. 50 … 18 met 32 jaar ervaring!
. Keep calm … 50 is just a number!
. Geniet! Je bent maar één jaar lang vijftig!
. Old enough to know better! Young enough to do it anyway!
. 50 tinten grijs, maak dat Sara maar wijs!
. Age is just a state of mind!
. Lieve Sara, verlies niet de moed, ook na 50 is het leven goed!
. Je wordt niet ouder, je neemt toe in waarde!
. The first 50 years of childhood are always the hardest
. Bakker, we hoeven vandaag geen gebak, we hebben al een oude taart!
. It took 50 years to look this good!
. Multitasken na je vijftigste : niezen en piesen tegelijk!
. You are not getting older you are increasing in value!

Hip, hip, hip, hoera, spitsuurvrouw is hiermee officieel 50 jaar!

PS En dit boeket witte rozen vond ik vanmorgen op mijn bureel. Attentie van mijn werknemers, onwijs blij mee! ‘Enjoy the little things’, weet je wel ?

20190110_104604

Hoe kijken jullie naar het verouderingsproces ? Worden jullie met plezier een jaartje ouder ?

Advertenties

19 thoughts on “50 tinten wijzer

 1. Musquito

  Boomshakalaka! Een halve eeuw wijsheid! Gelukkige verjaardag en geniet ervan. Ik lig niet wakker van ouder worden en ik wil niet mee doen met de maatschappelijke druk om er eeuwig jong uit te zien. We worden nu éénmaal allemaal ouder, dus deal with it maatschappij! Ik word dit jaar 39. Mijn haren worden al grijs sinds mijn 16de, maar ik ben gestopt met het te kleuren. Als ik er nu nog een opmerking over krijg, antwoord ik al heel assertief “het is mijn grijze massa die uitloopt”. 🙂

 2. Saralien

  Gefeliciteerd! Ik dus ook…. en ach, je veroudert elke dag, die dag onder of boven de 50 maakt ook niet uit. Al werkt het psychisch wel zo als je je leeftijd moet zeggen… Ik accepteer de rimpels en het gehang maar probeer wel gewoon lekker mee te blijven doen met wat ik altijd deed. Hoop alleen dat de buitenwereld me ook nog steeds accepteert zoals tien jaar terug. Soms lijkt dat lastiger, er zijn wat vooroordelen naar “ouderen” toe…

 3. meninggever

  Van harte proficiat. Een meisje nog. Mooi zo! 50 tinten grijs kan nog steeds hoor. Wie zo respectvol kijkt als de man die werd aangehaald in jouw verhaal zou eigenlijk door een stel vijftigjarigen moeten worden aangepakt. Wat een vreselijk mensbeeld. Verzorging is alles. Maak er wat van, oog leuk, ruik lekker, en gedraag je een beetje jeugdig zoals past bij je leeftijd. De gemiddelde vrouw wordt al snel 80-85, je hebt dus nog even. Maar de 100-jarigen stijgen elk jaar in aantal. In de geest moet het goed zitten. Blijf gewoon lekker jong, kleedt je spannend en aangepast. Representatief. Maar ga niet ineens de oude dame uithangen…(of de oude heer). Kortom, er is nog zoveel te halen. Ik maakte van mijn vijftigste af nog een heel nieuwe carriere mee. En ontdekte later het bloggen, sociale media etcetc. Er is nog zoveel….blijf wensen, blijft verlangen…uitgeblust kan altijd nog,….Maar jij lijkt me daar niet het tyoe voor….:)

  • spitsuurvrouw

   Ben idd niet het type om me laten uitblussen! En een carrièrewending ben ik zelf ook aan het overwegen. Ik vind 50 daar een ideale leeftijd voor ;-)!

   • meninggever

    Ik deed dat ook op die leeftijd. Veranderde van richting en kreeg een paar erg mooie jaren als zelfstandig adviseur/trainer. Waarin ik mijn eigen agenda kon samenstellen, klanten uitzocht die bij me paste. Soms was het even knijpen qua inkomsten, maar ik denk dat ik op een heel andere wijze gelukkig werd in die rol dan in dienst van bedrijven waar alles draait om the rat race om winst en rendement.

 4. Elyse

  Gefeliciteerd! Nu vind ik dat ik zelf nog niet echt kan meepraten over het verouderen met mijn 22 jaar. Maar ik vind het wel een eng idee soms, maar achja. Beter oud worden dan toch?

 5. natuurlijklinda

  Gefeliciteerd!! Ik ben allang blij als ik de 50 mag halen! Je weet nooit zeker of je dat gaat halen helaas. Maar die touwtjes aan de bril doen mensen omdat ze geen vaste bril willen, maar alleen een leesbril. Die ze dan dus de hele dag op en af doen en daarom dus aan een touwtje moet, omdat ze ze anders kwijt raken 😉

 6. Hilde

  Oh wat is dit een blog naar m’n hart. Zo herkenbaar (ik word ook 50 …in september). Even moest ik m’n boosheid onderdrukken bij die uitsprak van die Franse auteur… Verder het eens over die levenswijsheid, dat relativeren en die opgedane ervaring. Rimpels …denk aan lachrimpels ;-). Ik hoop dat je ervan genoten hebt. Proficiat alvast (wat laat maar zeker niet minder gemeend). Heerlijk dat je zo’n mooi boeketje bloemen hebt gekregen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.